Ma már mindenkinek szüksége van számítógépre a munkájához. Miközben az okoseszközök és az okostelefonok széles körben teret hódítanak maguknak, elengedhetetlen, hogy egy hétköznapi ember rendelkezzen egy számítógéppel, legyen az asztali gép vagy laptop. De mégis mi az oka annak, hogy a legtöbben laptopokra, vagy használt laptopokra szavaznak? Miért egyértelmű, hogy jó döntés számítógépet, laptopot használtan vásárolni, még akkor is, ha egyfajta kockázat fennáll, mert használt készüléket veszünk? Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy pontosan mik az előnyei, hátrányai és kockázatai egy használt laptopnak. Látni fogjuk, hogy érdemes beruházni egy használt laptopra és választ kapunk arra, hogy miért. Lássuk az érveket és szempontokat!

Tényleg kevesebb ideig működik jól egy használtan vásárolt laptop?
Sok ember számára az első kérdés a következő: valóban kevesebb ideig működik egy használt laptop? Ha igen, mennyi ideig? Végül is az egy komoly probléma, hogy a vásárolt számítógép olcsóbb, de mondjuk 2 hónap után tönkremegy és teljesen használhatatlanná válik. De ez vajon tényleg így van?

A jótállási feltételek nagy része és az online áruház jó hírneve előre jelezheti, hogy mennyi ideig tart a laptop használati ideje. Végül is gondoljunk bele: egyik webáruház tulajdonosa sem kínál mondjuk egy év garanciát, ha egy termék használhatatlan vagy rossz minőségű. Azok a laptop boltok, amelyek csak egy hónapos termékgaranciát kínálnak, általában megbízhatatlanok, mert nem mernek garanciát vállalni termékeikre. A legtöbb webáruház tisztességes az ügyfeleivel szemben, és kiváló minőségű laptopokat árul. Nagyon ritkán találkozni olyan szakemberrel, aki egyenesen arra játszana, hogy kizsákmányolja ügyfeleit. A legtöbb használt laptop ugyanolyan jó mint egy vaidúj.

Mennyibe kerül egy laptop használtan?
Az ár az igények komplexitásának függvényében kalkulálható. Milyen teljesítményre lenne szükségünk? Ez leginkább annak a függvényében dől el, hogy mire szeretnénk a gépet használni. Ha szimulációra vagy videó vágásra, akkor jó eséllyel egy bivalyerős készülékre lesz szükségünk. Amennyiben csupán csetelni szeretnénk rajta, vagy megnézni egy jó filmet, akkor valószínűleg elég lesz egy gyengébb teljesítményű PC is. Ha nem vagyunk biztosan a dolgunkban, akkor kérjük ki egy szakértő véleményét. Egy használt laptop ára általában 50.000-300.000 Ft között mozog, míg egy vadonatúj gép 170-900.000 Ft között. Ebből azért érezhető, hogy jócskán van árkülönbség.

Van-e elégedettségi garancia egy használt laptopra?
A laptopokat forgalmazó kereskedők nagy része minden bizonnyal garantálja termékeik minőségét. A jó minőség mellett ugyanis az elégedettségi garancia egyáltalán nem luxus. Bárki, aki jó minőségű terméket kínál az ügyfeleknek, nincs mitől tartania, de ez mindig is így volt. Egy dolgot szem előtt kell tartani: azoknak, akik nem nyújtanak elégedettségi garanciát, azoknak gyakran van rejtegetni valójuk.

Mennyire használt a vásárolt laptop?
Nem minden laptop szenvedett el ugyanolyan időt és intenzitást a használatban. Természetesen kérjük az eladó válaszát, amikor vásárolni akarunk, így azt is látni fogjuk, miképp és mennyit használták azt a számítógépet, a régi laptopot. Az egy éve használt gépek a legjobbak, mert tesztelték őket, de még nem használták sokat.

Tényleg kaphatunk remek kiegészítőket egy használt gépre is?
Nem csak egy új laptophoz kaphatók remek tartozékok. Használt gépek is rendelhetők ugyanannyi RAM-mal vagy erősebb processzorral. A gépeket teljesen összeszerelik az ügyfél igényei szerint. Ezért kijelenthető, hogy pontosan azt a gépet fogjuk kapni, amelyről álmodunk, még akkor is, ha ezeket a funkciókat implicit módon nem kaptuk volna meg.

Általában mennyi garancia van egy laptopra?
A garancia mindig az üzlettől függ. A legjobb üzletek és online áruházak általában legalább fél év garanciával rendelkeznek, míg a legrosszabbak csak egy hónapnyit adnak.

Melyek a legnépszerűbb laptopok?
Nagyon sok laptopmárka kapható a piacon, az ember azt sem tudja, hová nézzen. Vannak nagyon ismertek, és kevésbé népszerűek. A legismertebbek közül szerettünk volna összeállítani egy rövid listát nektek.

Dell laptop. A Dell laptopok története 1984-re nyúlik vissza, amikor a texasi egyetem egyik tanulója elkezdte árulni IBM kompatibilis számítógépeit. Azóta a Dell laptopok már világhírűek, és mindenki által ismertek.

Lenovo laptop. Először talán nem hisszük el, de a Lenovo laptopokat egy kínai cég, a Lenovo Group Limited gyártja. 1981-ben kezdték, és ma az egyik legismertebb és legismertebb laptop-forgalmazó, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon.

Fujitsu laptop. A Fujitsu egy közel egy évszázada a piacon levő cég, amely eleinte természetesen nem vett részt notebookok gyártásában. Kiváló termékeiről már a 2000 -es évek elején tudtak.

HP Laptop. A HP (Hewlett-Packard) nem csupán a laptopgyártásban számít hihetetlenül ismertnek, hanem a nyomtatógyártásban is. Ma már a legnagyobb ismert IT vállalat világszerte. Kezdetben nem a laptopgyártás adta a fő profiljukat, mára viszont erről igazán híresek.

Miképpen vásároljunk? Mi alapján hozzunk döntést?
Egy laikus, aki vásárlás előtt van, talán nem tudja eldönteni, hogy mi lenne számára a legjobb opció. Mégis milyen teljesítménnyel kell, hogy számoljunk? Mennyire fontos, hogy a gép ütős és masszív legyen? Mennyi ideig szeretnénk használni a gépet? Mennyire bízunk a márkában és a kereskedőben, milyen garanciális feltételeket szeretnénk? Ezek kivétel nélkül fontos tényezők. A laptop vásárláskor talán az ár az, amin a legkevésbé érdemes spórolni. Hiszen éveken keresztül fogunk az adott géppel dolgozni.
CreateReport